Gott Nytt År till alla!
Nu startar terminen på Yoga Nu och det finns fortfarande plats i flera av kurserna.
För dig som inte provat yoga på Yoga NU finns möjlighet att komma och prova en gång i de kurser det finns plats i (kostnad 100 kr, som sedan dras bort på priset för resterande av kursen. Hör av dig för platstillgång i så fall.)
Kurserna startar från och med 12 januari.
se: Kurser-Schema
PROVA PÅ klasser
Ingen anmälan
Torsdag 15 januari
11.00-12.00 Medicinsk Yoga - MediYoga
17.30-18.30 Medicinsk Yoga - MediYoga
19.00-20.00 Kundaliniyoga
Gongmeditation & yoga
Lördag 7 februari 9.30-13.00
Djugående yoga och meditation där meditationsdelen utförs liggande. En återkommande och mycket uppskattad workshop! Fortfarande några platser kvar! mer info, klicka här
Enskild yoga - yogaterapi
För dig som vill lyfta och förstå vad just du behöver komma i balans med och hur yogan ser på dessa obalanser. Yoga kan fungera som en avancerad form av terapi och rehab både fysiskt och psykiskt.
Man behöver inte vara sjuk för att komma på enskild yoga. Du kanske är nyfiken på hur du skulle kunna må bättre och/eller bli motiverad till att börja med egen yoga hemma. Eller kanske är du nyfiken på hur yogan ser på just dig ur ett yogiskt perspektiv. Yoga utgår från chakrasystemet som är ett energisystem som beskriver människan både fysiskt och psykiskt och hur kropp-känsla-tanke samspelar med varandra. Utifrån detta kan man skapa en tydligare bild av vem man är och fungerar och hur yogan kan hjälpa till att skapa balans på dessa områden.
Läs mer, klicka här
Yoga och onda ryggar - Yoga ger mest hälsa för pengarna
En ny ryggstudie vid Karolinska Institutet där man jämfört MediYoga, sjukgymnastik och besök hos ryggspecialist visar att yogan är den mest kostnadseffektiva metoden mot ryggont. MediYoga kan enligt KI ge en hälsovinst för samhället på 1 miljon kronor per patient och år.
Omräknat till alla med ryggbesvär handlar detta om miljarder i möjlig årlig besparing för samhället.
Ryggont kostar samhället tiotals miljarder varje år. Smärta är en mycket vanlig anledning till att människor söker vård i Sverige. Enligt SBU lider cirka 20 procent av befolkningen av svår långvarig smärta. Ländryggs- och nackbesvär är ett folkhälsoproblem som orsakar stort mänskligt lidande, minskad arbetsförmåga och lägre självupplevd hälsa. Det innebär även omfattande ekonomiska konsekvenser för både individen och samhället. I SBUs statistik från 2003 beräknades de samhällsekonomiska kostnaderna för långvarig smärta till cirka 87,5 miljarder kronor per år.
Medicinsk Yoga gav mest hälsa för pengarna. I KI-studien visade sig MediYoga vara den mest kostnads-effektiva insatsen, utifrån alla perspektiv: företagshälsovårdens, landstingens och samhällets. När KI jämförde yogan med funktionell träning med sjukgymnast var besparingen ca 10.000 kr per patient och jämfört med läkarbesök och råd av en ryggspecialist så var besparingen ca 30.000 kr per patient.
– Studien är intressant och stöds av resultat i internationell forskning, säger professor Irene Jensen som lett projektet på KI. Vi kommer nu göra fler analyser och förbereda en internationell publikation av denna studie.
Hennes och de andra forskarnas råd till primärvården och företagshälsovården är att erbjuda Medicinsk Yoga alternativt funktionell träning som en tidig insats för att förbättra hälsa och arbetsförmåga hos individer med icke-specifika ryggbesvär.